עוד פרויקט שהגיע לקו הסיום. כתבתי עליו כאן:
sharonambar.com/2014/09/13/בית-הכנסת-ליוצאי-לוב-ביפו-העתיקה-פרויק/
וכאן:
sharonambar.com/2015/06/02/בית-הכנסת-ליוצאי-לוב-ביפו-העתיקה-המשך-מ/
כך נראה בית הכנסת לפני השיפוץ, מלא אווירה אך מט ליפול. הבניין העתיק מתבלה במהירות עקב הקירבה לים:
במהלך הפרויקט שופץ המבנה ההיסטורי, בו שכן ככל הנראה חאן זונאנה, אכסניה לעולי רגל יהודים שפעלה ביפו במחצית הראשונה של המאה ה-18, בחסות "ועד פקידי וגבירי קושטא". מאז 1949 משמש המבנה כבית כנסת לקהילת עולי לוב שהתיישבו ביפו לאחר קום המדינה.
האתר הוכרז כאתר מורשת ושופץ באמצעות "ציוני דרך" של המשרד למורשת וירושלים, החברה לפיתוח יפו ועיריית תל אביב, ונחנך לאחרונה.
האתגר הגדול היה לשלב בחלל אחד אתר שישמש כבית כנסת, בעיקר בשבתות ובחגים, וכאתר ביקור תיירותי, פתוח בחינם לקהל הרחב. הקפדנו הקפדה יתרה שמרכיבי התצוגה לא יבלטו ולא יפגעו בצביון של מבנה דת המשמש קהילה דעתנית ופעילה.
לאחר מחשבות רבות, הוחלט כי החלל האחרון של המבנה ישמש כחלל הקרנה לסרט שהופק במיוחד לכאן. המסך וווילונות ההחשכה נגללים עם תום השימוש וכמו המקרן, גם הם צמודים לקירות ואינם גלויים לעין.
כמה תמונות מייצגות מהליך השיפוץ, בו נחשפו קירות הכורכר העתיקים:
ובית הכנסת לאחר שיפוצו:
במרכז החלל ניצבים במת התפילה וארון הקודש.
במת התפילה עשויה אבן ועליה מסותתים ארבעת המינים, בעיצובו של אדריכל הפרויקט, אדריכל יצחק ליר (ליפו) מיפו העתיקה.
ארון הקודש מעוצב מעץ, על פי המסורת הלובית, כגלי הים, ועליו פסוק מספר יונה, אשר ברח מאלוהים אל הים דרך יפו: "ותבוא אליך תפילתי, אל היכל קדשך". ארון הקודש עוצב ובוצע על ידי האמנים ורדה גבעולי ואילן גלבר מיפו העתיקה.
בפינת החדר, במקום בו ניצב קיר הנרות ההיסטורי, עומד מדף ועליו נרות שמן, המשמש את הקהילה המתפללת במקום, אבל בסטנדרטים עדכניים של בטיחות אש ושמירה על המבנה ההיסטורי.
כך נראה קיר הנרות לפני השיפוץ:
וכך הוא נראה היום:
הסרט, שאורכו 11 דקות, מספר את סיפורו של המבנה, ומעלה על נס את עולי הרגל היהודים, שעלו לארץ ישראל מכל התפוצות לאורך כל הדורות, ביקרו בה, התפללו בה, וחזרו לקהילותיהם לספר את סיפורה ולשמר את הקשר היהודי לארץ ישראל. בסרט יצרנו קשר בין עולי הרגל ההיסטוריים לעולי הרגל של ימינו – נערי ונערות "תגלית" ושאר התכניות המביאות נערים ונערות יהודים לביקור היכרות עם ארץ ישראל מתוך כוונה לשמור על קשר רצוף בין מדינת ישראל ותפוצותיה בעולם.
הסרט בוצע על ידי חברת films for a change ובימים אלה מתבצע עבורו תרגום ודיבוב לאנגלית:
האתר פתוח בימים ב-ה, בין השעות 10:00-16:00, בחינם. כדאי לבקר. על המקום באתר יפו העתיקה: