פרויקט חאן זונאנה\בית הכנסת הלובי יוצא לדרך.
בית הכנסת מצוי במבנה עתיק, ככל הנראה מהמאה ה-18. בקומתו העליונה מוזיאון אילנה גור, ובמפלס סמטת מזל דגים כמה חנויות ובית כנסת לובי שראשיתי ב-1949. למרות שאין לכך עדויות חותכות, נהוג לקשר את המבנה למבנה שבנה ר' יעקב זונאנה בשנת 1729, חאן לעולי רגל יהודים שהגיעו לארץ ישראל באלפיהם בחסותו של הארגון שר' יעקב זונאנה עמד בראשו :"ועד פקידי וגבירי ארץ ישראל בקושטא". האכסניה פעלה במקום כמה עשרות שנים בלבד, בשנות השיא של פעילות ועד גבירי קושטא, ולאחר מכן ניטש, הפך לבית חרושת לסבון בבעלות ערבית ואותר מחדש לאחר קום המדינה.
האתר מצוי בשלבים ראשונים של שימור, שיפוץ והחזרתו לתפקד כבית הכנסת של קהילת יוצאי לוב הקטנה ביפו, וכן כאתר ביקור אשר יספר את סיפורו המעניין של המבנה.
את הפרויקט מובילה החברה לפיתוח יפו העתיקה, מממנת הקרן לאתרי מורשת. רשות העתיקות מבצעת את השימור הפיזי ואת הבינוי, אני אוצרת ומנהלת התכנים, עופר קוטלר מעצב, חברת films4achange תעשה את הסרט.
אני מקווה לעקוב ברשימה מתגלגלת זו אחרי שלבי שיפוץ המבנה משלב לשלב. לנושאי התכנים ייועדו פוסטים נפרדים.
אז יוצאים לדרך:
בית הכנסת פעיל, לפני השיפוץ (צילמתי בתאריך 24.10.2013):
פינוי בית הכנסת לחלל סמוך. המתפללים ימשיכו להתפלל שם עד שישובו למבנה המשוקם. הזדמנות אחרונה לתעד את פרטי המבנה (צילמתי בתאריך 3.9.14):
שבוע לאחר מכן, מקלפים את הטיח מהקירות וחושפים את אבני הכורכר שבונות את המבנה. בקמרונות התגלו צינורות חרס אשר שימשו לבנייה קלה ולבידוד בתקופה העות'מאנית. צריך לחשוב איך חושפים אותם במבנה המשופץ. (צילם עופר קוטלר, 10.9.14)
המשך יבוא…
פינגבאק: חאן זונאנה, בית הכנסת ליוצאי לוב, השלמת ביצוע | אוצרת נודדת