השלמתי את כתיבת הטקסטים לשילוט המיועד לנחלי שמורת עין גדי. בסך הכל ישולטו בפרויקט – קטע ההליכה המונגש של נחל דוד, מבואת נחל ערוגות עד הבריכה הראשונה, השביל ההררי המחבר בין נחל דוד ונחל ערוגות (דרך מעין עין גדי) וטיילת נופית המתוכננת לחבר בין נחל דוד, דרך בית הכנסת העתיק, לנחל ערוגות. לא מעט שלטים המרוכזים באזורי הטיול האינטנסיביים של השמורה ומשאירים את עומק השטח נקי מהפרעות.
מטרות הפרויקט הוגדרו כחשיפה של נושאי טבע, נוף, תרבות אנושית ושמירת טבע למבקרים במרחב נווה עין גדי. אפשרות לטיול עומק למבקר הבודד המגיע ללא הדרכה, ומתן כלים למדריך בקבוצות מודרכות.
כמה עקרונות סביבתיים הנחו אותנו בפרויקט:
כמו שכתבתי למעלה – התפרשות רק במרחב הטיול האינטנסיבי, ביצוע של שלטים נמוכים, משתלבים בסביבה ומעוצבים בצניעות ובניקיון, אך במקביל – נגישים, קריאים ומובנים. השלטים, בעיקר בשביל המונגש של נחל דוד יהיו בגובה מונגש לילדים ולכסאות גלגלים ובכתב קריא למוגבלי קריאה.
נקודת המוצא מראשית הליך התכנון היא שחם בעין גדי !!! חם שם מאוד כמחצית מחודשי השנה (ובתמורה – בחורף קסום שם, אם אין בדיוק שיטפון), ומי שמגיע לשם בחודשים החמים עסוק בעיקר לרוץ מהר את ההקדמה היבשה והלוהטת ולקפוץ למים.
(מקור התמונה: ברשת)
מראשיתה של העבודה על השילוט בעין גדי התמודדנו עם החששות הקיימים גם אצלנו, צוות התכנון, וגם אצל אנשי עין גדי, שהנווה "לא מתאים להעברת תכנים". שחם שם מידי, שהדימוי של המקום הוא של פארק מים, ואיך עוצרים את ההמונים בריצתם אל הבריכות עם סיפורים על טבע ומורשת.
לכן החלטנו, לאחר תהליך חשיבה ארוך ומשותף, שהטקסטים יהיו מאוד מאוד פשוטים וקצרים ויעבירו את הסיפור באופן מדוייק, מעניין ותמציתי, בלי שימוש בז'רגון מקצועי משום סוג שהוא. היבט נוסף לחסכנות בטקסט נובע מצימצום שטח לוחות המידע מתוך רצון להמנע מפגיעה בנוף השמורה.
כמה קצר? ניסינו לכתוב 30 מילה לכל נושא, לפעמים חרגנו ל-50 או ל-60 מילה בנושאים ממש מורכבים. ועכשיו תכפילו בשלוש כדי להכניס גם ערבית ואנגלית לשלט. לא פשוט.
רוב שטח השלט יהיה מצוייר. ציור פשוט, שחור לבן (כי אנחנו חוששים שצבעים לא ישרדו בשמש המדבר) שיסביר את הנושא למי שלא רוצה לקרוא, ויוסיף רובד נוסף של מידע למי שכן קרא.
עין גדי היא עדיין לא בית ספר ואין מבחן בסוף ובחיי שגם כשהשלטים יעמדו זה עדיין יהיה חוקי וכייפי לרוץ למים בלי להסתכל ימינה ושמאלה. אבל מי שכן ירצה להבין באיזה מקום קסום הוא נמצא – השלטים האלה ישנו את חוויית הטיול. לפחות מבטיחה לנסות.
צוות התכנון כולל גם את עופר קוטלר, המעצב (מבטיחה לשחרר תמונות של השלטים המופלאים שהוא מעצב לעין גדי) ותודה גם לבתיה עופר, עורכת התוכן הקצרנית, המעמיקה והמשובחת.
כמה טעימות מנושאי השילוט המתוכננים:
פינות סתרים ליודעי חן בלבד – ישולטו ויעשירו את המסלול המוכר (מצפה יעלים בנחל דוד)
וגם היעלים המפורסמים של עין גדי (האוכלוסיה הגדולה בעולם) יקבלו שלט הסבר
מעין עין גדי יקבל שלט צדדי קטן שלא יפגע ביופי הטבעי
ובטחנת הקמח הממלוכית יוצב דגם שיופעל במים על ידי המטייל ויסביר את פעולת הטחנה
סודות המקדש הכלכוליתי יחשפו לעין כל (לפחות המעט שאנחנו יודעים על המקום החידתי הזה)
והשיטה הגדולה של נחל ערוגות תקבל שלט הסבר
את השלט ההיסטורי בכניסה לנחל ערוגות, שכולל את הסמל הישן של רשות שמורות הטבע, נשמר כפריט היסטוריה מקומית למען הדורות הבאים.